İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mobil İşletim Sistemleri Nedir? 

İşletim sistemleri genel anlamıyla, çeşitli teknolojik cihazlarda donanım kaynaklarını yöneterek uygulama programlarının doğru bir şekilde çalıştırılmasına olanak sağlayan bir katmandır. Donanım ve uygulamanın mevcut olduğu tüm sistemlerde bir iletişim katmanı olarak görev alan işletim sistemlerini arabalarda, beyaz eşyalarda ve hatta akıllı saatlerde bile görebilmek mümkündür. Mobil işletim sistemleri nedir sorusuna daha detaylı bir cevap bulmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mobil İşletim Sistemleri Nedir?

Mobil olarak işletim sistemlerinden bahsedildiği zaman ise aklımıza cep telefonları, akıllı cihazlar ve tabletler gelmektedir. Bu cihazlar için geliştirilen işletim katmanı sayesinde cihazların içerisinde yazılımların çalıştırılmasına uygun bir ortam hazırlanır ve donanımsal gereklilikler yazılım desteğine aktarılır. 

İşletim sistemleri olarak geliştirildiğini bildiğimiz her sistemin farklı bir yapıya ve farklı bir işleyişe sahip olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Bazı işletim sistemleri açık kaynak kodlu olarak tasarlanırken bazıları ise kapalı kaynak kodu ile kullanıcıya sunulur. Yapısal olarak bazı farklılıklar olmasına rağmen işletim sistemleri genel anlamıyla aynı uygulamaları işletirler ve birbirlerine benzer şekilde tasarlanırlar. Bilinen en yaygın mobil işletim sistemleri arasında Android, Apple iOS, Blackberry OS, WP ve Symbian yer almaktadır. 

ios

Android ve IOS İşletim Sistemi Nedir? 

Mobil işletim sistemlerinden olan Android ve iOS, bilinen ve kullanılan en yaygın sistemlerdendir. Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilen ve dünyada milyonlarca kullanıcısı olan en geniş işletim sistemleri arasında gösterilebilir. Cep telefonlarında ve tabletlerde kullanılan Android işletim sistemi, apk uzantısını destekler ve sistemi beş kısımdan oluşur. Bu kısımlar Linux kerneli olan çekirdek, Dalvik sanal makinesini de içeren Android Runtime, kütüphaneler, uygulama çatısı ve doğrudan Java geliştirmelerini içeren uygulama katmanıdır. 

Linux tabanlı çekirdek ve Java diliyle geliştirilen Android işletim sistemi, özgür ve ücretsiz bir erişim imkânı sunmaktadır. Sistemin kodları açık kaynak kodlu olarak yayınlanmış olsa da Google tarafından gizli olarak tutulan önemli bir kısım kod bulunmaktadır. Sistemin daha hızlı geliştirilmesi, herkesten tarafından kullanılması amacıyla Android işletim sistemi ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Google Play sayesinde oyun ve uygulamalara erişebildiği bu sistemde 2.6 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. 

iOS işletim sistemi ise, ilgili sektörde Android’ten sonra en çok kullanılan işletim sistemidir. Apple tarafından iPhone, iPod ve iPad’ler için tasarlanan bu işletim sistemi, Linux tabanlı olarak geliştirilen bir sistemdir. Kapalı kaynak kod görüşünü benimseyen iOS işletim sisteminin daha güvenilir ve gizli olduğunu söyleyebiliriz. Android işletim sistemi birden fazla markada çalışabilirken iOS, yalnızca Apple’a ait olan cihazlarda çalışmaktadır. Kapalı kaynak kodlu olmasından dolayı dışarıdan gelecek müdahalelere izin vermeyen sistemin daha güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Apple tarafından sürekli geliştirilerek güncelleştirilen bu işletim sisteminde ise 4 katman bulunmaktadır. Bunlar Core OS tabakası, Core servisleri, Medya tabakası ve Cocoa Touch tabakasıdır. iOS işletim sistemi cihaz içinde 2500 MB’lık yer kaplamaktadır. 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir