Teknoloji dünyasının fırsatlarından faydalandığımız, sınırları zorlayarak yapabileceklerimizi her geçen gün sınadığımız dijital dünyada, E-ticaret kavramının hayatımıza oldukça derinden dâhil olduğunu söyleyebiliriz. Dijital ortama dökülen her geleneksel yöntem gibi, ticaret ve pazarlama sektörleri de internet ortamında kendi alanlarını oluşturarak, 20 sene öncesinden çok daha farklı iş kollarının oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Uzun yıllardır hayatımızda olan ve bize yön veren bu sistem hayatımızın hangi alanlarında e-ticaret ile karşılaşırız sorusunu getiriyor aklımıza. Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz!
Hayatımızın Hangi Alanlarında E-Ticaret İle Karşılaşırız?
Avantajları ve dezavantajları konusunda dengeli bir terazinin söz konusu olduğu dijital ortamdaki ticareti tercih edenler olduğu kadar çeşitli güvenlik sebepleriyle tercih etmeyenlerinde olduğunu biliyoruz. İnternette atılan her adımın kayıt altına alınarak peşinde bir iz bırakması neticesinde kişisel bilgilerini korumak isteyen kişiler için dijital dünyanın fırsatları avantajlı seçimler olmayabilir. Ancak sağladığı kolaylıklar ve ticarette sınırları kaldırmasından dolayı E-ticaretin günümüz gelişimleri arasında karşımıza en çok çıkan kavram olduğundan emin olabiliriz.
Bir anne bebeğine bez ya da mama alırken, bir teyze mutfak ihtiyaçlarını karşılarken ve en önemlisi pandemi döneminde temasın mutlak şekilde azaltıldığı dönemde hayatımıza sağladığı kolaylıklar sayesinde günümüzde E-ticaret , fırsat dolu bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun her kesiminde mutlaka bir ihtiyaca karşılık cevabın oluşturulmasına yardım eden elektronik ticaret kavramını hayatımızın her alanında görmek ve deneyimlemek mümkündür.
E-Ticaretin Getirdiği Değişimler Neler?
Biz her geçen gün arz ve taleplerimiz doğrultusunda ticaret dünyasını değiştirirken, ticaret kavramı da yeni formları sayesinde hayatımıza çeşitli değişiklikler getirebilmektedir. E-ticaret kavramı sayesinde gelişen ve değişen koşullardan söz etmek mümkündür. Bu değişimlerin en başında ise ticaretin somut bir formdan soyut bir forma değiştiğini ve bizler için ise bir dükkânı sanal bir ortam haline getirebildiğini söyleyebiliriz. Farklı bir düzlemde, değişik tecrübelerle karşımıza çıkan alışveriş yöntemleri sayesinde, satıcı ile olan iletişimimiz, satın alacağımız ürünü incelememiz ve geleneksel diğer alışveriş yöntemlerini çok farklı şekillerde deneyimleyerek değişime şahit olabilmekteyiz.
Değişen formlarla birlikte zaman ve mekândan bağımsızlık sayesinde E-ticaretin hayatımıza alışveriş alanında hız kattığını söyleyebiliriz. Geleneksel alışveriş durumunda bir dükkâna giderek alacağımız bir eşya için günümüzde 1-2 saat yerine 15 dakikanın yeterli olabildiğini görüyoruz. İstediğimiz eşyayı internete yazarak arattıktan sonra bir markadan seçerek ödemesini yapabilir ve direkt satın alabiliriz. Bizim hızlı bir şekilde alışveriş yapabilmemizin yanında satıcı olan markada, aynı şekilde hızlı bir ticaret geliştirebilmektedir. Müşteri talep ve yorumlarını dijital ortamdan yanıtlayarak istekleri kayıt altına alabilir ve daha efektif bir çalışma sunabilir. Bu durumda satıcı tarafından işlerin daha kolay bir şekilde genişlemesi ve yoğunlaşması da muhtemeldir.
E-ticaret sayesinde pek çok kavramın günümüzde çok farklı durumları nitelediğini söyleyebiliriz. Ancak tüm değişimlerin yanında E-ticaret, satıcı ve müşteri için her iki tarafa da çeşitli avantajlar sunabilmektedir.
İlk yorum yapan siz olun