İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Starlink Uydusu Nedir?

Starlink, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanlara yüksek hızlı, düşük gecikmeli internet sağlayacak yeni bir uydu ağıdır. Bu yeni internet hizmeti piyasada rekabet sağlayacak ve mevcut genişbant sağlayıcılarından daha hızlı olacaktır. Proje, SpaceX tarafından yer altyapısını sağlayan New Telesat ve LeoSat ile ortaklaşa başlatıldı.

Uydular, Starlink olarak bilinen projeye küresel kapsama alanı sağlayacak ve yüksek hızlı internete erişebilen insan sayısını önemli ölçüde artıracaktır. SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell Çarşamba günü Washington DC’de Reuters’e verdiği demeçte, “Başarılı olursa, uzun vadeli uzay araştırmaları için bir iletişim platformu olarak hizmet edecek.”

Şirket, geleneksel uydulardan daha yakın yörüngede dönen uydularla geniş bant internet hizmeti sunmayı hedefliyor. Yeni tasarım, 12.000’den fazla küçük boyutlu uyduyu, benzer ağlardan daha fazla kapsama alanı sağlayacak kadar düşük yerleştirecek.

Starlink Uydusu Nasıl Çalışır?

Starlink uydusu, Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in yeni bir projesidir. Dünya çapında geniş bant internet erişimi sunan ilk uydu takımyıldızı olacak. Uydular 800 km’lik daha düşük bir yörüngede oturuyorlar ve 6.000 fit kare anten boyutuna sahipler.

Starlink uyduları, internet bağlantısı olmayan uzak, seyrek nüfuslu bölgelerde internet bağlantısı sağlayacak. Ayrıca, altyapı çalışması olmayan afet bölgelerinde yaşayan insanlar için de faydalı olacaktır.

Geniş bant hızı sunmak için Starlink uydusu, odaklanmış bir sinyali Dünya atmosferine ileten nokta ışın teknolojisini kullanır ve her ışın bir büyük şehri veya birçok küçük bölgeyi kapsayabilir. Sinyal Dünya’dan sekip uzaya geri dönerken, sinyallerden 100 kat daha büyük kapsama alanı yaratır.

Starlink Kaç Uydudan Oluşur?

Elon Musk’ın Starlink’i 12.000 uydu ve bir ana yer istasyonundan oluşuyor. Starlink’in genel amacı, dünya çapında geniş bant kapsama alanı sağlamaktır. SpaceX’in kurucusu Elon Musk, tüm dünyaya internet kapsama alanı sağlayacak bir uydu ağı tasavvur etti. 2015’te “Starlink”in 12.000 uydudan oluşacağını duyurdu ve ilk parti Şubat 2018’de fırlatıldı. Bu büyüklükteki bir takımyıldızı, Dünya’daki eğriliği hesaba katmak için yeterli uyduyu dağıtarak dünya çapında geniş bant kapsama alanı sağlayabilecek ve hem inşaatta hem de işletmede hata payı (yani başarısızlık oranları).

Bugüne kadar uydular üzerinden sağlanan internet bağlantılarında yaşanan en büyük sorun gecikmeler oldu. Starlink uydu sistemi bu sorunları minimilize etmiş durumda. Starlink ile bu gecikmeler 20-30 ms’ye düşürülmesi hedeflenmektedir. Alçak dünya yörüngesinde çalıştığı için gecikmeler milisaniyelik zaman biriminde yaşanıyor.

Büyük kapsamlı bir kesinti durumu söz konusu olduğunda Starlink’in en çok siyasetçiler ve gazetecilerin dünyanın geri kalanı ile iletişim halinde kalması hususunda yaralı olacağı düşünülüyor.

Yorumlar kapatıldı.