İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eisenhower Matrisi Nedir?

Verimlilik, işlerin doğru ve zamanında yapılabilmesi adına çok önemlidir. Peki, hangi işlerin bekleyebileceğine ya da hangi işlerin acil olduğuna nasıl karar verilir? Cevabı Eisenhower matrisi ile verebiliriz. Bu noktada Eisenhower matrisi nedir gibi bir soru sorulabilmektedir. Eisenhower, ABD’li bir generaldir. Beş yıldızlı bir komutan ve ABD ordusunda yüksek mertebeye sahiptir. Müttefik Avrupa istilası için bu stratejiyi kullanmıştır. Eisenhower günlük olarak yapması gereken işlerden hangisine öncelik vereceğini zaman zaman bulamıyordu. Bu nedenle ortaya Eisenhower matrisi ortaya çıkmıştır. Eisenhower matrisi, işlerin aciliyet durumuna göre sıralanmasını ifade eden bir tekniktir. Böylece yapılması acil ve kritik işlerle aciliyeti bulunmayan işleri birbirinden ayırabilirsiniz. Temel prensip acil olan her iş önemli değildir, önemli olan her iş de acil değildir esasına dayanmaktadır. Bu alıntıya göre Eisenhower’ın zaman yönetimi konusuna bakış açısını görebilirsiniz. Matrisin belli başlı esasları bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Yap: Yap aşaması, Eisenhower matrisinin ilk çeyreğini oluşturmaktadır. Bu noktada önemli faaliyetler yer almaktadır. Bu işler yaşamla alakalı olarak son derece önemli ve kritik işleri kapsayabilmektedir. Peki, hangi işlerin ilgili çeyrekte yer alacağına nasıl karar verebiliriz? İşlerinizin önceliklerini analiz ederek başlayabilirsiniz. Analiz sonucunda hemen yap kıstaslarına uyup uymadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer görev bir gün içerisinde ya da 48 saat içerisinde gerçekleştirilebiliyorsa acildir. En acil aktivitelerin uyanır uyanmaz yapılması gerekmektedir.
  • Karar Ver: İlgili matrisin ikinci bölümü karar ver aşamasından oluşmaktadır. Bu kategoride yer alacak olan işler önemlidir fakat acil değildir. Genel olarak son tarihi olmayan uzun vadeye sahip görevlerden oluşmaktadır. Bu görevler günlük tutma, meditasyon, ders çalışma, spor yapma ya da aileyle vakit geçirme olabilmektedir.
  • Delege Et: Matrisin üçüncü çeyreğini oluşturur. Delege etmek yeni birini görevlendirmek anlamına gelmektedir. Bu görevler, senin için acil olmayan ancak başkaları için önemli olan görevleri içermektedir. Ekip çalışmasının tam bu noktada devreye girmesi beklenmektedir. Bu görevlerin teknik olarak senin tarafından yerine getirilebilmesi de mümkündür. Ama kendi yerinize birini görevlendirmek daha mantıklı olacaktır. Görevleri devrederek ilk iki aşama için kendinize zaman ayırabilirsiniz.
  • Sil: Son çeyrekte silmek işlemi yer almaktadır. Burada verimliliği öldüren görevler yer almaktadır. Bunların hedeflerini gerçekleştirmek adına önemli olmayan görevleri içerdiği bilinmektedir ve silinmesi gerekir. Sürekli film izlemek, oyun oynamak, telefonu kontrol etmek vb. eylemler bu kategoriye girebilmektedir.

Eisenhower Matrisi Nasıl Kullanılır?

Eisenhower matrisi nedir sorusuna yanıt verdikten sonra bu matrisin nasıl kullanılacağına da değinmek gerekmektedir. Matrisin kullanımı ilk aşamada kendi önceliklerinizi listeleyerek ve sıralayarak başlamaktadır. Gün içerisindeki görevlerinizi aciliyete göre sıralayabilirsiniz. İkinci aşamada değer tanımlama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Acil ve acil olmayan işler bu şekilde ortaya çıkacaktır. En zor görevi aradan çıkararak yükünüzü hafifletebilirsiniz. Bu da matrisin önemli aşamalarından birisini oluşturmaktadır. Senin için hangi görevin ve neyin önemli olduğu, sürekli aklında olmalıdır. Devamında hiçbir iş yapmadığın ya da yapmayacağın zamanlar oluşturman gerekebilir. Hangi aşamada ne zaman durman gerektiğini de bu matrisi iyi bir şekilde uygulamak adına iyi bilmen gerekmektedir.

Eisenhower Matrisi Özellikleri Nelerdir?

Eisenhower matrisinde yapılması gereken işlerin dört gruba ayrıldığı bilinmektedir. Bunlar;

  • Acil ve önemli,
  • Acil ve önemli değil,
  • Acil değil ve önemli,
  • Acil değil ve önemli değil.

Yapılması gereken işleri öncelik sırasına koymazsanız işi yaparken odaklanmama dâhil olmak üzere birçok işle aynı zamanda uğraşma gibi sorunlar baş gösterebilmektedir. Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri görevlerinize  soru olarak yöneltebilir ve bu anlamda öncelik sırasını oluşturabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın