İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Edge Bilişim Nedir?

Edge bilişim nedir sorusu, veri dünyasında ve teknoloji dünyasında oldukça sık sorulan soruların başında gelmektedir. Veriler, modern olan iş dünyasının can damarını oluşturmaktadır. Değerli işler için iç görüler sağlar ve kritik boyutta iş süreçleri, operasyonları üzerinde gerçek zamanlı olarak kontrolü destekler. En basit ifadeyle edge bilişim, depolama sistemlerinin bir kısmını ve bilgi işlemin kaynaklarını merkezi olan veri merkezine ve veri kaynak bölgesine yaklaştırır. Ham verileri bir veri merkezine iletmek yerine, verilerin üretildiği yerde analiz eder, işler. Bu bir perakende mağazası olabilir. Aynı zamanda fabrika ya da akıllı şehir olarak da düşünebilirsiniz. Edge bilişim, BT’yi ve iş bilişimini güçlendirerek yeniden şekillenmesini sağlar. 

Bilgi işlemin görevleri uygun mimariler gerektirmektedir. Bir çeşit bilgi işlem görevine uymakta olan mimarinin her türlü göreve uyması gerekmemektedir. Sınır bilişim, direkt olarak bilgi işlem ve depolama kaynakları ile alakalıdır. Fiziksel konum olarak daha yakına dağıtma amacıyla hesaplamayı da destekleyen uygulanabilir önemli bir mimaridir. Genel anlamda dağıtılan bilgi işlem modelleri yeni olmasa da uzak ofisler, şubeler, veri merkezi, bulut bilişim kavramları kanıtlanmış ve uzun bir geçmişe sahiptir. 

Edge Bilişim Faydaları Nelerdir?

Edge bilişim nedir sorusuna yanıt verdikten sonra faydalarına da değinmekte yarar bulunmaktadır. Sınır bilişim, bant genişliği sınırlamalarını, aşırı gecikme sürelerini ve ağ tıkanıklığı gibi sorunları ve zorlukları ele alır. Ancak sınır bilişimin bazı durumlarda kullanımının çekici hale gelebileceği potansiyel ek faydaları da bulunmaktadır. Bağımsızlık bunlardan birisidir. Sınır (edge) bilişim, bağlantının güvenilir olmadığı takdirde ya da sitenin çevresel özellikleri sebebiyle bant genişliğinin kısıtlanacağı durumlarda kullanışlıdır. Petrol kuleleri, açıktaki gemiler örnek olarak verilebilir. Sınır bilişim, uzak yerlerdeki su arıtma cihazlarındaki su kalitesini ayarlayan sensörler gibi, hesaplama işini sahada uç noktalarda cihazın kendisinde yapar ve sadece bağlantı mevcut olduğu takdirde verileri merkezi bir yere iletmek üzere kaydeder. Verileri lokal bazda işleyerek, gönderilecek veri miktarı azaltılabilmektedir. Veri azaltması bu şekilde büyük bir oranda gerçekleştirilmektedir. Aksi takdirde daha az bant genişliği ve daha çok bağlantı süresi gerekmektedir. 

Veri egemenliği açısından da edge bilişimin faydaları bulunmaktadır. Büyük miktarda var olan bir veriyi taşımak sadece teknik bir sorun olarak karşımıza çıkmaz. Verilerin ulusal ya da bölgesel sınırları aşan yolculuğu veri güvenliği ve gizliliği gerektirir. Yasal sorunlar açısından bu durumlar sorun yaratabilmektedir. Örneğin Avrupa Birliği’nin GDPR’si gibi geçerli olan veri egemenlik yasalarının sınırları içerisinde verileri edge bilişim ile tutabilirsiniz. Bu, hassas verilerin güvence altına alınmasına olanak sağlamaktadır. 

Son olarak sınır bilişimin sınır güvenliği açısından faydaları bulunmaktadır. Sınır bilişim, veri güvenliğini sağlamak ve uygulamak için ek bir fırsat sunmaktadır. Edge bilişim ile veriler güvence altına alınabilir ve kötü niyetli yapılara karşı korunabilir. 

Edge Bilişim ve Bulut – Sis Bilişim Arasındaki İlişki Nedir?

Edge bilişim, bulut bilişim – sis bilişim ile yakından ilişkilidir. Bu kavramlar arasında bazı örtüşmeler bulunmaktadır. Ancak bunlar aynı şey değildir. Genellikle birbirinin yerine kullanılmaması gerekmektedir. Kavramların farklılıklarını ortaya koymak gerekmektedir. Sınır, sis bilişim ve bulut bilişim arasında yer alan farkları anlamanın en kolay yollarından birisi ise ortak temaların vurgulanmasıdır. Her üç kavram, dağıtılmış bilgi ile ilgili olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve üretilen verilerle ilişkili olarak bilgi işlemin ya da depolama kaynaklarının fiziksel olarak dağıtımına odaklanmaktadır. Görüldüğü üzere edge bilişim oldukça karmaşık gibi görünse de anlaşılabilen bir yapıdadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın