İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağıtılmış Bulut Teknolojisi Nedir?

Dağıtılmış bulut teknolojisi nedir sorusu, son dönemlerde sıklıkla aranan sorular arasındadır. Genel bulut hizmetlerinin farklı konumlara dağıtılmasıyla oluşturulmaktadır. Hizmetlerin bakımı, güncellemeleri, işletimi ve yönetimi genel bulut sağlayıcısının sorumluluğuna verilmiştir. Performans uyumluluğu ve sınır bilişimi için optimize edilen ve coğrafi olarak dağıtılan genel bulut sağlayıcılarının merkezi bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Dağıtılmış bulut teknolojisi, verilerin farklı bölgelerden de işletilmesini sağlar. Böylelikle kullanım kolaylığı sağlanmış olur. Tüm altyapıların tek bir merkez tarafından yönetilmesine imkân tanır.

Dağıtılmış Bulut Teknolojisi Faydaları Nelerdir?

Dağıtılmış bulut hizmetlerinde uygulanmakta olan performans, yedeklilik ve uyum için ihtiyaçları en iyi karşılayan bulut konumları ve ortamlarının bir karışımında dağıtılarak çalıştırılır. Dağıtılmış bulut, çoklu bulut ve hibrit ortamlarında karşılaşılan operasyon ve yönetim tutarsızlıklarını en aza indirir. Hatta ortadan kaldırır diyebiliriz. 

Dağıtılmış bulut, son dönemin en önemli trendleri arasında gösterilmektedir. Verilerin oluşturduğu yerlere daha yakın sunucular ve uygulamalar ile çalışan, sınır bilişim için de temel oluşturan ideal bir kullanım sunmaktadır. Bu teknoloji trendine duyulan ihtiyacın arkasında ise nesnelerin interneti, yapay zekâ ve telekomünikasyon uygulamaları yatıyor. Her biri büyük miktarda veri toplayıp işlemek üzerine kurulu bu teknolojiler, dağıtılmış bulut ya da sınır bilişim ile gecikmesiz bir şekilde yüksek performanslı çalışmaktadır. Bunu sağlarken ayrıca yöntemler de kolaylaşmaktadır.

Dağıtılmış bulut, 5G teknolojisinin getireceği yüksek hıza yanıt verecektir. Birden fazla bilgisayarın hesaplama adına güçlerini kullanabilen dağıtılmış bulut platformları, diğer sistemlere göre daha hızlı çalışmaktadır. Daha duyarlı iletişim sağlar. Dağıtılmış bulut teknolojisinde kritik işleme görevleri son kullanıcıya yakın konumlara atandığından dolayı, hız giderek artmaktadır. Duyarlılık da bu doğrultuda artış gösterir. Yanıt süresi ise iyileşerek daha hızlı işlem görülmesini sağlar.

Dağıtılmış bulut teknolojisinde altyapı fiziksel olarak dağıtılsa da, tek bir merkezden yönetim olanağı verilmektedir. Bu sayede gerçek zamanlı olarak erişim sağlanabilmektedir. Öte yandan bütün bulut güvenliği, güncellemesi, altyapısı ve operasyonları bulut sağlayıcısı tarafından yerine getirilmektedir. Şirketler bu süreçler için yetenek tahsis etmez ve bu yetenekleri farklı bir yerde kullanabilir.

Ayrıca bu teknoloji ile birlikte olası ağ arızalarının azaltılması sağlanmaktadır. İstenildiğinde ölçeklenebilen kapasitenin kullanımı bu sayede mümkün kılınır. Uygulamalar ya da hizmetler, farklı sunucularda başlatıldığından dolayı kullanıcıların tüm bulut altyapısı yeniden başlatmadan kaynak eklemesine ya da kaldırmasına imkân tanınır. Bu sayede ağ kaynaklı arızalar en aza indirilir. 

Dağıtılmış Bulut Nerelerde Kullanılabilir?

Dağıtılmış bulut teknolojileri hali hazırda birçok niş sektör tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde ise bu teknolojiden şu şekillerde faydalanılmaktadır;

  • Fintek Çözümleri: İşlem sürelerini kısaltmak adına düşük gecikmeyle birlikte hızlı veri işlemeye ihtiyaç duyulan finans teknolojileri, dağıtılmış bulut teknolojileri için adeta biçilmez kaftan konumuna geldi. Kritik verilerle çalışmakta olan Fintek şirketleri, dağıtılmış yapı sayesinde kendi verilerini daha güvenli bir şekilde korumaktadır. Yerel yasal düzenlemelere ise bu şekilde daha kolay uyum sağlanabilmektedir.
  • Nesnelerin İnterneti, ML ve AI Özellikli Çözümler: Nesnelerin interneti, yapay zekâ uygulamaları ya da makine öğrenimi, gerçek zamanlı verilere ihtiyaç duymaktadır. Dağıtılmış bulut teknolojileri sayesinde verilerin ana merkezine teslimini ve geri dönmesini beklemeden, düşük gecikme ile çalışır. Bu da ilgili uygulamalar için çok uygundur.
  • Altyapı Tesisleri: Fabrikalar, elektrik santralleri ve daha birçok tesisler için güvenlik ve dayanıklılık çok önemlidir. Bu tesisler, azami bir şekilde kontrol ve arıza risklerini daha aza indirmek için dağıtılmış bulut teknolojilerinden faydalanmaktadır. Bu sayede düşük gecikme ile gerçek zamanlı verilere ulaşılarak verimli bir yönetim gerçekleştirilmektedir. 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın