İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknolojiyi merak eden kullanıcılar, giyilebilir teknoloji nedir sorusunu son zamanlarda sıklıkla sormaktadır. Giyilebilir teknoloji, sektörde son derece hızlı bir şekilde gelişmektedir. Teknoloji endüstrisindeki yeri ayrıdır. Temel fitness takip cihazlarından son derece farklı olan bu teknoloji, sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarına kadar birçok farklı ürünle bu dünyadaki yerini almaktadır.

Giyilebilir cihazlar, vücudun hareket özelliklerini takip eden ve akıllı sensörler yardımıyla bunu yapan cihazlardır. Genel olarak bu ürünler, akıllı telefon ile arasında kablosuz bir bağ kurmak için bluetooth, Wi-Fi ya da mobil internet bağlantısı kullanmaktadır. Giyilebilen cihazlara ise kullanıcılar, sensörler yardımıyla bağlanmaktadır. Formda kalmak, aktif olmak, düzenli yaşamak ve kilo vermek için belirlemiş olduğunuz hedeflere ulaşma noktasında en büyük yardımcılardan birisi giyilebilen cihazlardır. Kullanıcıların her zaman yanında olan bu teknoloji, eğlence, iş, spor ve güvenlik başta olmak üzere diğer tüm alanlarda önemli hizmetler sunmaktadır. Özetle giyilebilen teknoloji, üzerinize giyebileceğiniz ve size birçok fonksiyon katacak cihazlara ve teknolojiye verilen genel isimdir. 

Giyilebilir Teknoloji Örnekleri Nelerdir?

Giyilebilir teknoloji nedir sorusundan sonra bunun örneklerine de yer vermek gerekebilir. Hayatı kolaylaştıran ve daha çok fonksiyon ekleyen bazı giyilebilir teknoloji örnekleri şu şekildedir;

  • Akıllı Saatler: Akıllı saatler, telefon ya da tabletin temel özelliklerine kolayca ulaşabilmenizi sağlama hedefiyle üretilmektedir. Örneğin telefonunuz çaldığında, akıllı saatiniz yardımıyla cevap verebilir ve telefonunuzu açabilirsiniz. Hatta görüşmenizi akıllı saat ile de gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte diğer özellikler de aktif olarak kullanılabilmektedir. Bu özellikler arasında fotoğraf çekmek ve müzik dinlemekte yer almaktadır. 
  • Konum Takipçisi: Çocukların ya da hayvanların üzerine takılabilecek GPS cihazları da giyilebilen teknoloji arasında yer almaktadır. Bu cihazlar, kullanıcıların kaybetmekten korktuğu herhangi bir canlı ya da cansız varlığa takılabilmektedir. Saati göstererek sesli arama yapmaya imkân veren bu cihazlar, ayrıca konum takip ederek ilgili nesnenin ya da canlının nerede olduğunu GPS yardımıyla size bildirebilir. Üzerinde acil butonu da yer alan bu ürünler, özellikle ebeveynlerin çok beğendiği cihazlar arasında yer almaktadır.
  • Fitness Takip ve Sağlık Cihazları: Kemere ya da bilek bölgesine takılabilen bu cihazlar, en çok beğenilen giyilebilir teknoloji ürünlerindendir. Kalp atış hızını 24 saat boyunca ölçebilir, ne yiyip içtiğinizi gözlemleyebilir, yaptığınız egzersizleri kaydedebilir, uyku düzeninizi oluşturabilirsiniz. Hatta uyku halinde hareket konumunuza göre ağır ya da hafif uyku hakkında bilgi veren bu cihazlar sayesinde bütün bu fonksiyonlara ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Akıllı Tekstil Ürünleri: Yakın gelecekte akıllı saatlerin ve bilekliklerin tüm fitness özellikleri, akıllı tekstil ürünlerinde de taşınacağı beklenmektedir. Özellikle bu teknoloji, moda dünyasındaki yerini çoktan almaya başladı. Örneğin dayanıklı kumaşlarla tasarlanan akıllı mont ürünleri, hem dış hem de iç yüzeye yerleştirilen akıllı sensörler ve algılayıcılarla kendini otomatik olarak ortamın sıcaklığına göre ayarlamaktadır. Akıllı tekstil ürünlerinde temel olarak bu şekilde örnek verebiliriz. Ancak sektör gelişimine devam ettiği müddetçe daha birçok yeniliğe gebe gibi durmaktadır. 

Giyilebilir Teknolojinin Gelecekteki Yeri Nedir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında akıllı saat, tekstil ürünleri, bileklik, fitness ürünleri, mücevher gibi ürünler bulunmaktadır. Bu ürünler, konum takibi amacıyla, spor performansını ölçmek amacıyla, yaşam takibi amacıyla ve diğer birçok amaç için kullanılmaktadır. Tasarlanan cihazlar son derece kompakt tasarımıyla ve uygun maliyetiyle geleceğe yön vermede öncü olabilir. Çalışanların nerede oldukları, nereye gittikleri, yönleri gibi bilgiler bu anlamda konum takibi ile basit bir şekilde tespit edilebilmektedir. GPS ile otomatik veri toplama yapılarak iş döngüleri daha da geliştirilebilmektedir. Bu noktada işveren, çalışanların verimli çalışıp çalışmadıklarını net bir şekilde inceleyebilir. İlerleyen zamanda ise vücut sensörleri daha da geliştirilerek daha farklı fonksiyonların bu cihazlara kazandırılması planlanmaktadır. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir