İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bilgisayarın Yavaşlama Sebepleri Nelerdir?

Bilgisayarın yavaşlama sebepleri nelerdir sorusu, bilgisayarını iyi bir şekilde kullanmayan ve bu sebeple yavaşlamasına neden olan kişiler tarafından sorulmaktadır. Bilgisayarı kullanım şekline bağlı olarak performans düşebilir de artabilir de. Bu nedenle yavaşlama sorununa neden olan temel kavramlar şu şekildedir diyebiliriz;

  • RAM: RAM kullanımı bilgisayarın hızını belirlemektedir. Daha ilk aşamada bilgisayar satın alırken güçlü bir RAM özelliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle RAM konusuna önem vermeli ve bilgisayarınızın yavaşlama sorununa neden ararken bu alana yönelmelisiniz.
  • Bilgisayarın Sürekli Açık Kalması: Bilgisayarınızın sürekli olarak açık kalması, onun yavaşlamasına sebep olabilecektir. Bu nedenle bilgisayarın, kullanılmadığı zamanlarda kapalı kalması, en mantıklı hareket olacaktır.
  • Virüsler: Virüsler, bilgisayarın yavaşlamasına sebep olan bir diğer faktördür. Bilgisayarınızın yavaşladığını görüyorsanız mutlaka virüs tarama programı ile bilgisayarınızı taratın.
  • Kötü Amaçlı Yazılımlar: Ne olduğunu, yayıncısının kim olduğunu bilmediğiniz programları bu noktada kullanmamanızda fayda var. Malware programlar, yani kötü amaçlı yazılımlar, bu noktada bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olabilecektir. 
  • Bilgisayarın Donanımsal Bakımı: Bilgisayarınızın donanımsal bakımı yapılmıyorsa ya da çok uzun sürelerde yapılıyorsa, bu da bilgisayarın yavaşlamasına sebebiyet verebilecektir.
  • Önbellek Dosyaları: Önbelleğin dolu olması da genel anlamda bilgisayar yavaşlama sebeplerinden birisidir.

Bilgisayarın Yavaşlamasına Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bilgisayarın yavaşlama sebepleri nelerdir sorusuna yanıt verdik. Peki, bu sorunların çözümü için neler yapılabilir? Gelin hep beraber bunlara da yanıt arayalım.

Birçok insan bilgisayarı satın aldığı zaman yaptığı ilk şey birçok program ve oyun yüklemek olmaktadır. Bilgisayara program ya da oyun yüklemenin yavaşlama yönünden hiçbir zararı bulunmasa da bunların aynı anda çalıştırılması, RAM yüklemelerine neden olabilmektedir. Programların, özellikle arka planda çalışması, RAM kullanımını arttırabilir. Bu da bilgisayarın yavaşlamasına sebebiyet verecektir. Bu sorunun çözümü için sadece ihtiyacınız olan oyun ve programları bilgisayarınızda barındırmanız yeterli olacaktır. RAM kullanımına da dikkat ederek bilgisayarınızın yavaşlama problemine çözüm bulabilirsiniz.

Bilgisayarın sürekli açık olmasının da yavaşlama sebebi olabileceğini belirtmiştik. Bu noktada bilgisayarı yeniden başlatarak sistem dosyalarının yeniden yüklenmesini sağlayabilir, böylelikle bilgisayarın hızını normalleştirebilirsiniz. Ancak sürekli açık kalan bilgisayar, yavaşlama nedeni olarak yer almaktadır. Bu nedenle kullanmadığınız süre zarfında bilgisayarın kapalı kalması, en etkili çözümü sunacaktır.

Bilgisayarda virüs yer alması, yavaşlama nedenlerinin belki de başında gelmektedir. Bu nedenle bilgisayarınızı virüslere karşı korumanız gerekmektedir. Bunun için lisanslı bir antivirüs programı satın alabilirsiniz. Program ile bilgisayarınızı taratarak sorunları bulup çözüm sağlayabilir, böylelikle bilgisayarınızın hızını normalleştirebilirsiniz. Kötü amaçlı yazılımlar da direkt olarak bilgisayarınızın yavaşlamasına sebebiyet verebilmektedir. Bunlardan da antivirüs programları sayesinde kurtulabilirsiniz.

Bilgisayarınızın donanımsal bakımını düzenli aralıklarla yaptırın. Bilgisayarlar aşırı kullanım sonucunda bakımı yapılmadığı takdirde yavaşlamaya neden olabilmektedir. Bu nedenle ilgili bakım işlemlerinin yapılması, düzenli aralıklarla yapılması sonucunda bu soruna da çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca önbellek dosyalarını düzenli aralıklarla silerek yine bilgisayarınızın yavaşlama sebeplerine çözüm bulabilirsiniz.

Bilgisayarım Yavaşladı Ne Yapmalıyım?

Bilgisayarınızın yavaşladığını düşünüyorsanız öncelikle sorunun kaynağını ya da kaynaklarını bulmanız gerekmektedir. Sorunları bulduğunuz takdirde çözümü bulmakta kolay olacaktır. Eğer bilgisayardan anlıyorsanız bu işlemler için kendiniz harekete geçebilirsiniz. Ancak ne yapacağınızı çok da bilmiyorsanız, bu işlemler için bir profesyonelden destek alabilirsiniz. Bilgisayarınıza yapılacak virüs kontrolü, RAM kullanım analizi, ön bellek temizleme, donanım bakımı gibi işlemler sonrasında bilgisayarınız rahatlıkla eski hızına kavuşabilecektir. Bu nedenle bilgisayarınızın bakımını mutlaka düzenli aralıklarla yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca konu ile ilgili kendinizde araştırma yaparak çözüm yolları bulabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir