İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dropshipping Nedir? 

‘Stoksuz e-ticaret’ olarak adlandırabileceğimiz dropshipping, ticaretin her parçası için kazançlı olan ve sıklıkla tercih edilen bir ticaret modelidir. İnternetten satışın yaygınlaşması ve e-ticaret adı altında yeni bir piyasanın oluşmasıyla birlikte bu alanda çeşitli modeller oluşturulmaya başlanmıştır. Özellikle e-ticaret denemelerinin henüz başında olan yeni işletmeler için, oldukça kazançlı olan bu modele göre ticaretin süreçleri ile çok fazla uğraşmak gerekmemektedir. 

Ticaretten bahsedildiği zaman ilk olarak geleneksel anlamda düşündüğümüzde çok büyük bir alana yığılmış ve satılmak için bekleyen stokları düşünürüz. Ancak internetten satışın başlaması ile değişen stok, ürün ve kazanç fikrine göre çok farklı ticaret yöntemleri de kullanabiliriz. İşte dropshipping kavramı da tam olarak bu kısımda karşımıza çıkmaktadır. Ürünleri stoklamaya ya da depolamaya gerek kalmadan alıcı ve satıcı arasında bir köprü kurarak yapılan ticaret modeline dropshipping denilmektedir. 

Dropshipping Nasıl Yapılır? 

Dropshipping ticaret modelinde temel olarak alıcı, satıcı ve tedarikçi olarak üç taraf bulunmaktadır. Bu satış modelinde satıcı olan taraf, satmak istediği ürünleri ticaret yapacağı site üzerinden yayınlayarak müşterilere ulaşır. Satıcının listelediği ürünlerden herhangi birini satın almak isteyen müşteri yalnızca satıcı ile iletişime geçer. Bu aşamadan sonra satıcı, satış talebi olan ürün için tedarikçiye ulaşır ve müşteri ile aralarında bir bağlantı kurar. Ürünün tedarik edilmesi, kargolanması ve müşteriye ulaştırılması ise tamamen tedarikçiye aittir. 

Bu e-ticaret modelinde, tedarikçi herhangi bir pazarlama çalışması yapmadan müşteriye kolayca ulaşmış olur. Elinde pazarlama gücü olan satıcı ise, herhangi bir ürününü sorumluluğunu almadan ve detayları düşünmeden satışı gerçekleştirmiş olur. Bu aşamada satıştan elde edilen kazanç satıcı ve tedarikçi tarafları arasında belirlenen oranlarla paylaştırılır. 

Dropshipping Avantajları Nelerdir? 

Dropshipping, satıcı-müşteri-tedarikçi arasında sağlıklı bir iletişim olması durumunda tüm taraflar için oldukça avantajlı bir modeldir. Başlangıç sermayesi olmaması ve iş yükünün oldukça az olması nedeniyle küçük çaplı işletmeler için uygundur. Personel maaşı, depolama, paketleme gibi ticari süreçler, taraflar arasında paylaşıldığı için süreç dengeli bir şekilde işlemektedir. 

Tek bir satıcının birden fazla tedarikçi ile birlikte çalışabilme imkânı olduğu için ürün çeşitliliği artırılabilir. Böylelikle çok daha fazla müşteri kitlesine ulaşabilmek mümkündür. Satıcı için evden çalışmanın mümkün olduğu ve ticari alanda dijital kolaylıklar sağlayan bir model olarak birçok avantajı bulunmaktadır. Büyük sermaye ve ciddi sorumlulukların olmadığı bu modeli birçok şekilde uygulayabilmek mümkündür. 

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir? 

Komisyon ve kar marjının söz konusu olduğu dropshippingte kazanç, diğer modellere göre daha düşüktür. Satıcı, müşteri ve tedarikçi arasında bir köprü olduğu için büyük sorumluluk altındadır. Müşterinin talepleri ve şikâyetleri ile ilgilenen satıcı süreci yönetmek durumundadır. Diğer ticari modellere göre daha çok tercih edilen bir model olduğundan rekabet ortamının geniş olduğu söylenebilir. Envanter yönetimi, sağlıklı iletişim ve kontrollü bir yönetim gerektiren bu modelin avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir